Closeup CBD thee + logo TopshelfCBD

Zelf CBD Hasj Maken

Er zijn verschillende manieren om hasj te maken. De drysift techniek, oftewel het zeven van CBD bloemen is een van de meest gebruikte manieren. Dit kan je ook heel gemakkelijk thuis doen. In dit artikel leer je de basics.

Wat heb je nodig?
Om een drysift hasj te maken heb je niet zo veel nodig. Als je het goed wil doen dan kan je het best een simpele hasj shaker kopen met een goede 150 micron zeef en daarbij ook een handige pers om de verkregen kief tot blokjes hasj te persen. Als je het zo goedkoop mogelijk wil doen kan je ook 2 lege plastic bakjes nemen en een panty. Bij 1 bakje snijd je de bodem er af en daar doe je de panty strak omheen. Dan zet je dat bakje in het bakje met bodem en je hebt een hasj zeef. Maar met een panty word de kwaliteit van je eindproduct wel wat minder dan wanneer je een goede 150 micron zeef gebruikt. De pers kan je ook vervangen door een glazen fles met heet water, sommige hasjmakers geven hier zelfs de voorkeur aan omdat je precies kan zien wat je doet. Verder heb je natuurlijk CBD bloemen nodig of knipafval. Van toppen heb je natuurlijk meer opbrengst en betere kwaliteit dan van knipafval maar ook met restanten kan je een lekkere hasj maken.


Hoe werkt het?
In veel landen worden de gedroogde bloemen gewoon op een zeef gegooid en word daar even op getrommeld of met takken op gemept. Zo komt er ook kief los maar lang niet alles. Gezien wij Nederlanders graag alles er af halen wat er op zit gaan we de CBD bloemen eerst bevriezen. Als de trichromen (hars bolletjes) bevriezen laten ze heel gemakkelijk los en hoef je dus minder hard en minder lang te schudden. Koop/maak dus een zeef die er ook goed tegen kan om in de vriezer te liggen en neem dus geen kartonnen koker of iets dergelijks.

Om te beginnen ga je de CBD bloemen vermalen, voor de eerste zeving doen we dat lekker grof zodat we zo min mogelijk bladgruis mee krijgen. De vermalen CBD bloemen doe je in het bovenste gedeelte van de zeef en dan zet je het in de vriezer. Het duurt best lang voor alles goed bevroren is en zodra je het uit de vriezer haalt is het ook weer erg snel ontdooid. Je kan dus het beste wat vaker heel kort schudden en het dan weer meteen terug in de vriezer zetten. Zodra je een flinke bodem kief in het opvangbakje van je zeef hebt kan je dat alvast bij elkaar verzamelen. Zo zie je wat beter of er nog veel vanaf komt na het schudden. Als er weinig tot geen kief meer af komt kan je de CBD bloemen wat fijner vermalen voor de 2e zeving. Sommige mensen gebruiken bij de 2e beving ook een knikker of muntje bij de CBD bloemen in de zeef. Dat zorgt ervoor dat er nog wat meer vanaf komt maar zo komt er ook meer bladgruis in en het is niet al te best voor je zeef als je er te hard mee schud. Maar goed.. dat is een afweging die je zelf moet maken.

Droog ijs
Er is nog een methode die het zeven wat makkelijker maakt. Dat is door wat droog ijs bij de CBD bloemen in de zeef te stoppen. Zo is het niet meer nodig om de zeef in de vriezer te zetten en doordat het droogijs zo extreem koud is laten de trichomen nog makkelijker los van het plantmateriaal. Dit verlicht je werk dus aanzienlijk en het levert een hele hoge kwaliteit kief op en ook een maximale opbrengst. Meestal worden bij deze techniek ice-o-lator zakken (bubbel bags) gebruikt om mee te zeven zodat het droogijs niet meteen verpulvert zoals in een zeef van hard plastic of hout.

Persen
Zodra je de kief hebt verzamelt kan je het gaan persen, tenzij je het liever gebruikt voor edibles of om in/op een joint te roken natuurlijk. Het persen kan op meerdere manieren. Je kan het koud persen met veel druk maar dat werkt alleen bij hoge kwaliteit. Hierbij krijg je een mooie licht gekleurde hasj. Als je warmte gaat gebruiken dan smelten de trichromen samen en word de kleur ook wat donkerder. Temperatuur kan een groot verschil maken bij het persen, ook in de uitwerking. Je kan bijvoorbeeld kief koud persen en van dezelfde kief ook een warme persing doen en dan kan het zijn dat je van de ene meer high word als van de andere. Ook hoe lang je perst kan hierbij een verschil maken. Als je dus regelmatig hasj gaat maken of wat grotere hoeveelheden dan is het dus zeker interessant om wat met die temperaturen en tijden te spelen.

De meest simpele methode om te persen is om een glazen fles te vullen met heet kraanwater. De kief leg je dan tussen 2 stukken cellofaan of bakpapier en dan rol je de fles er rustig over met veel druk. Je krijgt dan een mooie dunne plak hasj die je met de hand verder kan kneden.

Curen
Als je je hasj hebt geperst en je rookt er een beetje van dan zal je merken dat het nog niet echt naar hasj smaakt maar wat meer naar CBD bloemen. Dat komt omdat je vers geperste hasj nog moet rijpen, dat proces word curen genoemd. Het houd simpelweg in dat je de hasj goed luchtdicht moet verpakken. Vaak word daar cellofaan voor gebruikt maar dat blijkt nog wel zuurstof door te laten dus tegenwoordig word dat vaak weer in een glazen pot gedaan of in speciale glazen resin potjes met silicone aan de binnenkant. Die zet je op een donkere koele plek en dat laat je zo 2 maanden tot een jaar staan om op smaak te komen. Wat de perfecte temperatuur is daar zijn de meningen over verdeeld maar over het algemeen worden koele temperaturen tussen de 7 en 15 graden aanbevolen. In de echte hasj landen werd de hasj vroeger ook vaak begraven op 1 meter diepte om het zo perfect koel en donker te houden.

Topshelf Producten

Onze CBD Bloemen zijn uitermate geschikt voor het zelf maken van hasj. Ook hebben we voordelige opties zoals de popcorn en T-sana van MEC.

Winkelwagen
De waardering van topshelfcbd.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 107 reviews.